Kan hundar äta äpple?

Äpplen är väldigt hälsosamma för människor, men kan hundar äta äpplen? Ja, hundar kan äta äpplen, men de bör inte äta för många av dem.

Äpplen ska ses som godis för hundar, inte en ersättning för deras normala mat.

I den här artikeln ska vi prata mer om vad man ska tänka på om man ger äpplen till sin hund.

Kan hundar äta äpple?

Ja, det är i regel inte farligt att ge din hund äpple. Många hundar älskar äpplen och det kan vara en nyttig form av godis när du till exempel tränar med din hund.

Äpplen innehåller mycket vitaminer och andra bra ämnen, samtidigt som det är kalorisnålt.

Det är även bra för din hunds tandhygien att tugga på äpplen då och då. Många upplever också att hunden får en bättre andedräkt.

Varken fruktköttet eller skalet är farligt för hundar.

Det du dock ska undvika är kärnorna. Det kan du läsa mer om här nedan.

Undvik kärnorna från äpplet

Äppelkärnor (även kallat frön) innehåller bland annat spår av cyanid (ett gift) som kan skada din hund om den får i sig stora mängder äpple och samtidigt tuggar sönder kärnorna.

Om din hund råkar få i sig några enstaka kärnor så är det troligtvis ingen fara. Du bör ändå skära bort alla kärnor du ser (gärna hela äppelhuset/kärnhuset) innan du ger äpplet till din hund.

Då blir det godare, säkrare och lättare att tugga!

Att tänka på när du ger din hund äpple

Skär äpplet i mindre bitar för att undvika att hunden sätter något i halsen. Ju mindre hund du har, ju mindre bitar bör den få.

Skala gärna äpplet om du har möjlighet. Det gör att det blir lättare att tugga och smälta i magen.

Skär också bort kärnhuset. Även om det inte är jättefarligt med några enstaka kärnor så är det bra att skära bort det eftersom det är svårt att tugga och kan fastna i halsen.

Ge heller inte din hund för mycket äpple. Det kan påverka hundens matsmältning och göra magen orolig, vilket kan leda till magbesvär och diarré.

Några äppelbitar då och då är ingen fara, men ge inte din hund flera äpplen.

Om du har ett äppelträd i trädgården så kan det vara en god idé att inte låta din hund springa fritt och äta alla äpplen.

Tänk också på att hundar kan vara allergiska mot äpplen, precis som människor. Om din hund aldrig har ätit äpplen tidigare så börja med att ge den en liten bit första gången.

Får hundar äta rött äpple?

Ja, hundar kan äta röda äpplen. Det är ingen speciell färg eller sort som är extra farlig.

Kan valpar äta äpple?

Det är ingen större fara för valpar att äta äpplen. Tänk på att inte ge din valp för stora bitar så att den riskerar att sätta i halsen. Undvik också att ge valpar äppelskrutten som kan vara svår att tugga sönder.

Kan hundar äta äppelskrutt?

Äppelskrutten är inte giftig för hunden. Men du bör ändå undvika att ge din hund äppelskrutten eftersom den är hård och lätt kan fastna i halsen. Resten av äpplet är mycket godare och bättre att ge till din hund!

Kan hundar vara allergiska mot äpple?

Ja, hundar kan vara allergiska precis som människor. Det är dock väldigt ovanligt. Håll alltid uppsikt över din hund när du ger den nya typer av mat eller godis som den inte har testat tidigare. Ge inte heller hunden för mycket äpple första gången den får smaka.

Kan hundar dricka äppeljuice?

Du bör inte låta din hund dricka äppeljuice. Äppeljuice innehåller oftast väldigt mycket socker och det är inte bra för din hund. Ge den hellre färska äpplen.

Kan hundar äta äppelmos?

Ja, hundar kan äta äppelmos. Tänk på att många sorter av äppelmos innehåller mycket socker. Välj en sort som är sockerfri och ge inte din hund för mycket.

Här kan du läsa mer om vad en hund bör eller inte bör äta.

Lämna en kommentar